contoh folio sejarah sekolah .....................

senarai kandungan

  1. penghargaan
  2. pendahuluan
  3. objektif kajian
  4. kaedah kajian
  5. hasil kajian
  6. rumusan
  7. lampiran
  8. rujukan






penghargaan




saya- nama -dari tingkatan -kelas-ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam membantu saya menyiapkan dan menjayakan kerja kursus sejarah ini .Pertamanya ,saya ingin menggucapkan terima kasih kepada kedua ibu bapa iaitu En. (nama bapa) dan Pn. (nama ibu) yang telah memberi saya dorongan dan bantuan serta mengeluarkan pembelanjaan untuk menjalankan kajian ini .Kedua, terima kasih kepada diucapkan kepada guru sejarah saya iaitu(guru kelas) yang telah memberi saya tunjuk ajar dan bimbingan dalam merancang dan melaksanakan kerja kursus ini .akhir sekali ,ribuan terima kasih diucapkan kepada rakan-rakan kerana telah memberi bantuan dan dorongan sepanjang kajian ini dilaksanakan dan disiapkan




pendahuluan






objektif kajian


* Saya dapat mengenali dan memahami sejarah perkembangan sekolah dari mula ianya ditubuhkan sehinggalah sekarang.

* Saya dapat mengenali nama,lambang,logo,lagu,visi,misi,dan sebagainya yang ada kaitan dengan sekolah.

* Selain itu,saya dapat menguasai kemahiran mencari,mengumpul,merekod,dan menganalisa maklumat mengenai sekolah.

* Melalui kajian ini,dapat memupuk rasa bangga dan cinta terhadap sekolah.

* Seterusnya dapat mengamalkan nilai murni yang diwarisi bersama warga sekolah yang lain.


kaedah kajian


1. Keadah menemu bual orang sumber

Saya telah menemu bual dua orang sumber yang menpunyai pengatuhuan

tentang sejarah sekolah.Beliau sudi berkongsi maklumat dengan saya

2. Kaedah buku/majaalah teras sekolah

Saya telah membuat rujukan dari majalah rasmi sekolah dan bahan-bahan

bercetak yang lain yang pernah diterbitkan oleh pihak sekolah

3. Kaedah analisis

Semua data dan maklumat yang diperolehi daripada orang sumberdan segala

bahan akan dianalisis terlebih dahulu.segala maklumat adlah tepat ,tidak

berlaku percanggahan dan pemalsuan fakta tentang fakta sekolah

4. Kajian penyelidikan pusat sumber sekolah

Saya membuat rujukan daripada buku ilmiah ,akbar dan majalah di pss yang

telah membantu saya menyiapkan kerja kursus ini .

5. Pemerhatian sekeliling sekolah

Saya telah membuat pemermahatian di sekitar kawasan sekolah dan

merakamkan beberapa keping gambar keadaaan sekolah yang terkini yang

boleh dibandingkan dengan keadaan asal sekolah ketika ini mula ditubuhkan


hasil kajian


  1. (visi )
  2. (misi)
  3. (budaya sekolah)
  4. (piagam sekolah )
  5. (falsafah sekolah )
  6. lencana sekolah dan makna
  7. lagu sekolah
  8. latar belakang sekolah
  9. kemudahan asas yang disediakan '
  10. sejarah penubuhan pendidikan khas
  11. sejarah pibg sekolah
  12. pelan kedudukan blok
  13. bendera sekolah dan makna
  14. kedudukan sekolah di peta
  15. biodata pengetua dan guru

rumusan

Setelah bertungkus-lumus ,akhirnya kajian ini dapat disiapkan dalam tempoh masa yang ditetapkan .banyak yang dapat dipelajari daripada kajian yang telah dilaksanakan .melalui kajian ini ,saya berbangga kerana bersekolah di sekolah menengah kebangsaan (mana -mana) ini kerana;

* Mempunyai tenaga pengajar yang mencukupi dan berwibawa .peranan guru sangat penting bagi memastikan kejayaan intitusi sekolah sebagai pemangkin budaya ilmu dikalangan pelajar dan marsyarakat.

* Sentiasa mengenang dan menghargai jasa guru dan orang lain yang sama sama berusaha membentuk generasi berilmu untuk membangunkan bangsa dan negara.

* Mengetahui dengan lebih mendalam mengenai sejarah sekolah .ini dapat menanam rasa setia dan bangga dengan identiti sekolah seterusnya meyedari bahawa mengekalkan kemegahan dan kecemerlangan sekolah merupakan tanggungjawap bersama semua pihak

* Sekolah ini juga menyediakan pelbagaikan pelbagai kemudahan yang mencukupi dan selesa untuk semua warga sekolah sepatutnya merasa bersyukur dan memanfaatkan segala kemudahan yang disediakan sebaik mungkin

* Sentiasa berusaha meningkatkan pencapaian diri dari aspek akademik ,kokurikulum dan sebagainya untuk meningkatkan imej sekolah di mata marsyarakat

* Sekolah ini adalah sekolah yang terdiri daripada pelbagai kaum seperti melayu,cina,india dan sebagainya .Ini memberi peluang kepada semua pelajar bersama-sama menjalankan hubungan yang erat dan mesra ke arah mencapai tujuan dan maklamat perpaduan nasional.


lampiran


(gambar sekolah )




180 comments:

Anonymous said...

SUXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

WHO ALSO KNOW HOW TO DO!!!!!!!!!!!!

WE WAN AN EXAMPLE OF FOLIO!!!!!!SOHAI!!!!!!!

shafiq said...

folio dah siap da

Anonymous said...

haha..ko nie mmg klaka tp rajin..wkwkkw..

Anonymous said...

good you have helped me so much

Anonymous said...

aiyo.. u all jz come n see his opinion la... dun comment so bad la... haizzz...

hannan: she loves to hear music!!! said...

aq bdk f.1..
bagus3x..
aq dh ada kandungan utk folio sejarah..
tq!!!!

Anonymous said...

www.encyclopediadramatica.com/kittens

Very cute kittens!
Check it out!

Anonymous said...

zz

Anonymous said...

hey i don noe do folio

Anonymous said...

Not bad

Nana laa;)) said...

bgos !
tp tajuk foilio ak laen daa !

MicHii2JaZ1314 said...

ehh.. playlist lagu tu kaca0 je lar!
x nmpk lar tu penghargaan.. org nk tu je~ playlist sial tu blck plk view sye ni.. ish ish ish~

Anonymous said...

x paham langsung.lol.buat le dlm .doc atau .df

Aishah Khamarruzaman said...

thanks btw

Anonymous said...

thank u

PolkaDotesGirls said...

terima kasih, kerana tips yang diberikan adalah serba sedikit berguna. viewlah blog saya : polkadotgirls-perfumesgirl.blogspot.com

Anonymous said...

thank you tlng bg bntuan yg bergne yek..semoga awak success dlm pmr thn ni n spm kelak

miley cyrus said...

terima kasih kerana memberikan tips (thank you)

VENNESA HUDGENS said...

THANK YOU , THANK YOU , THANK YOU .

hannah montana said...

i love uuuuuuuuuu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

veronicca said...

kakakakakakakakakakakakakakakakakakakakakakakaka

Anonymous said...

i want the essay lol..

Anonymous said...

taik!!! (sori trksar bhs)
mane contoh nye???

Anonymous said...

lancau tol laa...pendahuluan xde la bodooo!!!mane pendahuluan?!?!

Anonymous said...

Mm..10s A LOT. I get penghargaan yang baru. u punya penghargaan telah menolong saya pada masa akhir yang pasap folio saya.keep it up. goad bless u.....

Anonymous said...

thx 4 the help ^^

Anonymous said...

bagus :) esei mana ? haih buat lah esei sekali .

Anonymous said...

aaahhhhh !!

tak dak objektif yg laen kaa ??!

Anonymous said...

tq tgh buntu ni

grace said...

no pendahuluan ?

Anonymous said...

thx...aq x faham2 yg cikgu aq ajar.....ahaha.....anyway...thx

Anonymous said...

thanks bro

Anonymous said...

thank you for the help , hehe :P

Anonymous said...

tankz krn tlong siapkan folio

Anonymous said...

bagus giler....

kris allen & adam lambert said...

wow! u r a smart guy indeed! Awesome!

Anonymous said...

all is perfectly done , but u neglected somepart of ur rumusan. honestly, it's quite "adorable"

GoodM@n said...

TQ...This will help me a little bit to finish my folio...

tia;)) said...

bntu laa dol !

Anonymous said...

stupid!!!!!!!!!!!!!!
i also can do that

Nelly said...

this has helped me so much.. thanks!

zani said...

kureng paham sikit.......

Anonymous said...

tnx dude

nia_aina said...

ssah nk wt folio_tension!!!!!!!!!!!
tlg laa~dpt pahala...

Anonymous said...

Kamsamnida.. you've helped me so much.. this folio is very excellent 4 me.. it's really good.. please give us the other example of folios of form 3 until form 5.. not only sejarah but other subjects too. you'll really help us a lot in the future

Anonymous said...

hah........bangang la korg nie nk ktuk2 dye..
da bgos la dye bg cntoh..tnye2 pndahuluan..
ko bwt ah sndrik..sngl nk mmpos..bengong...

fans iwan...

Anonymous said...

WRONG!!!! [Terima kasih diucapkan kpd rakan-rakan] rakan-rakan siapa? need write friends name too.

Anonymous said...

bguuzzzz la ad web nie........

Anonymous said...

nsib baek ko wat sejarah skola 8) leh la ak ikut cara cara yg ko bgi nie........thanks

farah◕‿◕ said...

sepatah haram aku x paham.
*no hard feelings :)

TKS said...

tiz suxxxxxxxxxx

Anonymous said...

oh god , ape nii ..kate folio terbaek ? urgh , ! tension2

Anonymous said...

cth yg baik

Anonymous said...

tak terbaek pon..

Anonymous said...

sakai

Anonymous said...

you are the best among the best person

Anonymous said...

you are the best among the best person.

Anonymous said...

pendahuluan takda ker? minta tolong...please.

Anonymous said...

owh..ok arh jgak~! tpi sket jerk..owh tape2 aq crik laen!!

Anonymous said...

ok n bagoz....senang nk wat folio..thnx ..

Anonymous said...

Kau bagus,memang bagus aku tabit kau

Anonymous said...

rasa macam nak berak la sial

Leng zai said...

Thx alot wei for ur penghargaan everything that just wat i need

Anonymous said...

thx for ur everything that i need to do :D

mya said...

bgoz btol laa blog2 cm nie d'uwt..
tp an,mne objektif kajian??
ak ta rety na uwt nie..
plish arh wep art ak..
penink seyh..

Anonymous said...

Thanks for folio

suhailah said...

senag mmgsng..elemen 2,3 xder ker..

Anonymous said...

giler ke?? semua xde? hasil kajian sikit giler! ko ni cacat ke aper? folio terbaik? folio terburuk la!!

Anonymous said...

Thank You,you helped me alot

nur atikah said...

pendahuluan xde ke??

atikah said...

buat la rujukan..
ngh buntu nie...

Anonymous said...

x mnarik lngsng....

Tew said...

erm... what is the question ?
unsur patriotisme or langkah - langkah untuk melahirkan cin terhadap sekolah?

Anonymous said...

lampiran x kuar p0wn...

Anonymous said...

ok aaa

Anonymous said...

folio ok harap harap aku boleh tiru skit2...

Memey Farisha said...

thanks , damn you helped me a lot !! thanks again !

jyan said...

yes! i got it...

Cynthia Ervina said...

thanks sebab bantu...saya happy sebab dapat siapkan kerja kursus saya....nak harapkan panduan cekgu kasi bukan boleh pakai pun...korang yg mengutuk kat atas 2 x tahu berterima kasih langsung...

eda said...

this helps me a lottttt,,,,,thanx k!!!!!!!?

pieces gurl_96 said...

thx coz br panduan kpd sy :)

Anonymous said...

Nice , tapi
mane pendahuluan ? ? ? ?
hehehe

Anonymous said...

fuck you bitches

amy said...

Thank u 4 the example. I use it 4 folio sivik.. haha ;) I cuma tukar ayat2 dia sikit2.. tapi tulaa.. pendahuluan xde.. so kena buat sendri.. =)

azikril said...

thankz

norshazlyana said...

i stil dont understand.....
arghhhh!!!!!
hate la...!!!!!
nape la cikgu suh wat folio!!!
sej lak 2!!!!!

izzahmai said...

yeah mmbantu gila , budak mrsm pn tk reti , thnks yaw , tpi aku buat pasal tokoh pelajar .

Anonymous said...

weyh ,
akuw ta phm lngsong blok kaw nieh .
tulun terng en lbey jelas .
psl objektif kajian n kaedah kajian .



-timah95-

Anonymous said...

Thnx!
You helped me out a lot 4 my penghargaan folio sejarah..
Good job!

muhammad hasif bin ramli said...

payah la nak cari kerja ni sampai i minggu baru nak jumpa contoh sejarah saya harap ada banyak sikit contoh untuk tahun akan datang

Anonymous said...

thanks a lot..the info was good.. =)

Anonymous said...

alah..
buatlah contoh rujukan.
lagi susah.

q.amirul jb said...

yes folio dah ciap.....bolehla goyang kaki...

Anonymous said...

THANKS SEGUNI for you(:

Anonymous said...

wei..aku nk yang btol2 nye folio...ni care nk buat...x menolong langsong...

fatin said...

terima kasih kerana buat blog ini

Azrie said...

Thx alot wei!!!aku dah siap dah...tp aku form 1 n tajok aku laen...

Anonymous said...

this help a little btw :)) thanks

irfan razak said...

BAGUS, DAPAT IDEA

Anonymous said...

=) Nice ler... who di this >< help me alot neh...
Thanks Ya~~~
=D

HellGirlz said...

=D Thanks Thanks~~~ ^^
You'hv help me alot ... =)
Hope to keep in touch...

Anonymous said...

yeah!!bgus2..snang keje aku..huhu..

me-ya said...

thanks for the example. you are helped me. thanks again.

Anonymous said...

kinda helping but rujukan nyer mne ..?

Anonymous said...

ejaan yang teruk gila

eida said...

npe hasil kajian x full

qurnia amirul SMKIE said...

tank-q...alhamdulilah ade gak contoh folio ni.

ika said...

awat bengong sangat
aku nak tajuk sosiobudaya punya folio laaaaaaaaa ngok!!!!!!!!!
tapi......apa-apa pun thank you yg penghargaan...........
MASIH BUNTUUUUUUUU!!!!!!!!!!!!!!

gaby said...

thank youuu soooo much! I LOVE THIS! your the best:D

jesh.m007 said...

not bad...just needed the rumusan...
got anythin on geo??hehe...

Acap(Amir) said...

bley thn...
tq sooooo much...
hehehe...

DeQ dILa said...

lorh pedahuluan tatew meyh.....?cm ne keje maw ciap

me-ya fwenz said...

huh.............
akhir nye ciap gak....
k...tq 4 da blog....
tq me-ya 4 da inform... ...

Peter said...

lousy.
no contoh,
why got pendahuluan???????????

Anonymous said...

thx..da twu ape patot wat..tq!tq!tq!lov u!!

Anonymous said...

pendahuluan mane??????

Anonymous said...

noob...aku pon tau la bodoh.......

Samantha Soo said...

WTF......all this people also knwo lah......i wan full folio ah !!!!!

Adi_kaka-!mtiy@z$ said...

yelah...org nak yg btol2 nyer...format pun tak btol...

Anonymous said...

korang nak yg full, gth lahh,
dia dah bagi point-point ni, kira okay lah tu,
pandai-pandailah edit, ngek! -,-

Anonymous said...

0172757432

Anonymous said...

The best.......? but i think its the worst..............

fatin_ezzati6596 said...

bagoss...
hepi gile folio nih dah siap...
trime kasih bebanyak...
you're the best!!

Anonymous said...

thnx....ney dpt mmbntu.....=)....<3

Anonymous said...

nice ... tq the very .. the very .. much .. i really need what i want .. btl2 sa buntu dah .. tq very much !!!

Najihah Yusof said...

Pemalas bukan main yg laen2 nihh nk wat folio sndri! -.-' yg comment buruk2 psl folio nih, dah kira okay sebab dia sudi kongsi tips buat folio. Kalau diberinya satu folio terus alamatnya takdelah usaha diri sendiri nak mencari & membuat :)

YoOY said...

nice....good work

Anonymous said...

tq otak tgh buntu nie..
folio sye hampir sme nan sye pnye...
tq very2 much...

Anonymous said...

terima kasih bnyk2 ^^

Anonymous said...

x ade rumusan =0 ...

Anonymous said...

rujukan** =0

Anonymous said...

terima kasih untuk rujukan penghargaan

dodo said...

bagos3 !
bole jgakkk aq copy paste ckit2 .
Haha, thnx !

Anonymous said...

tjk folio sme !

Anonymous said...

owh.. thanks! u help me s0 much..

Anonymous said...

mana hasil kajian?

Anonymous said...

bzzbb

Anonymous said...

thnx bnyk2,,,

Anonymous said...

macam mana nak tengok rujukan?

Anonymous said...

~sy akn menjdiknnya sbg rujukan~
10q....

alif champion said...

thank U because help me
thank U very much
U are very kind
thank cause helping me

Anonymous said...

thnx coz bagy idea untuk wak folio :)
assalamualaikum .

nawalsyakirah:) said...

time kaseh..!
jasemu dikenang..

Anonymous said...

terbaek la...

Mrs. Niena said...

the best contoh ape, ini panduan nak buat folio bukan contoh !

Anonymous said...

tima kaseh bnyak2 c0z bgi idea nk wat folio ni..

Anonymous said...

thanks so much...
i get a lot idea...

karlisa said...

thanks....

MissChristal:) said...

Hey ! I'm 14 , Wow. It's really amazing how you made me understand and do my crap Folio . Haha!
I really appreciate your blog for helping people like me ;)

Good Job. This is so awesome , I'm not failing my project anymore.

television said...

Good work!keep it up!i realy apreciate this help. i could finish my folio at last .whylah i didn't know about tis before.

Anonymous said...

thank u 4 folio

Anonymous said...

thanks. sgt membantu (:

syafiqah said...

oh my god...finally....i got it...i can finish my job...

syafiqah said...

thank you very much...sgt membantu...

Anonymous said...

Rujukan camne?

Anonymous said...

tenkiew vewhy muchhh..<3

Anonymous said...

4 d guyz who comment using stuffx2 words with anonymous!!!shut up and b thank full 4 d people who help us using this block!!no brain ah u fuckers!!if u dare do u by ur own lah!!

KIKI LALALA said...

thanks lepas nie senang laa keja aku GOOD JOB!!!!!

KIKI LALALA said...

sikit agi je nk siapkan keja nie!!!:P :)

Danishy said...

Susahnya la aku tengok contoh nie...pening kepala aku sebab contoh yang kau buat nie terlalu simple...

haziq said...

adooii......ingat ka buat sampai abih....ish....aku baru nak buat nie tolong..!!!!

lalala said...

anyway thankx...very munch..:)

linisha said...

thank u 4 ur tips utk sejarah. thankx i love it

Anonymous said...

thanks a lot!

Anonymous said...

TERBAIK ! THANKU SO SO SO SO MUCH! IT REALLY HELPED ME. :D

Anonymous said...

boleh tahan isi dier.. :) not bad la.. btw, thanks... ^^

fiqashz said...

Lampiran is not the ending -.-

AmirulAisaar said...

Thank you very much.. I really thankful to you! I hope this blog are useful to others visitors..Thanks a lot and I cannot said anything to you.. This is useful for the others generation.. :)Hope they will use it to succesQ

Abdul Hakim said...

thanks , ia banyak membantu saya terutamanya dalam kerja khusus serta memberikan idea ..terima kasih,,,

Anonymous said...

terima kasih ! keje last mnute kud.. esok dah nak antar~ >.< kekekek

Anonymous said...

fail, shite

jefferny lee said...

why no pendahuluan?

Anonymous said...

what the !!

Anonymous said...

thanks, you're awesome you helped me tons

nazmie salleh said...

senang laa kije aq lau mcm ni........thank you very much

Manvirjeet S. Gill said...

Ahh Thank You A Lot.By the Way do you have any Examples of a Hasil Kajian ? Would be great if you had some.Thanks :)

Anonymous said...

Thanx a l0t ok.. GBU

HIT-5 (Shine) And B1A4 said...

time kaceh

Anonymous said...

Thanks A lot

Firzanah Rasyiqah said...

Thanks , you help me a lot .

Post a Comment